luni, 13 februarie 2012

Plumeria, Poze, sfaturi, mod ingrijire Plumeria

Cu originea in Caraibe, zonele tropicale ale Americii, Plumeria este o planta arbust sau arbore cu tulpina suculenta si dimensiuni de pana la 6-12 m inaltime.
Asemanatoare oarecum cu Nerium Oleandrum, totusi Plumeria ne uimeste mai mult prin culoritul florilor si forma deosebita a tulpinii.  


Frunzele sunt cazatoare, lungi, lanceolate, alterne si cu petiol verde sau rosu.
Florile sunt dispuse in inflorescente de dimensiuni varibile, aflate in varful unei hampe. Uneori inflorescenta poate avea 20-30 de flori de culoare alba, roz, rosie sau galbena au 5 petale. Sunt frumos mirositoare in special  in orele diminetii si seara. Plantele obtinute din seminte infloresc in general dupa 2-4 ani. Perioada de inflorire este la sfarsitul primaverii si vara, cel mult pana in octombrie. Florile sunt comestibile cu utilizari in patiserie si prepararea dulceturilor.
Fructele sunt compuse din doua folicule (urmare a faptului ca florile au doua ovare), foarte lungi, de aproximativ 20-25 cm, ascutite la varf si unite la
 baza. Maturizarea semintelor se face in 8-10 luni. Fructele se deschid singure, permitand imprastierea semintelor. Cei care doresc sa recolteze semintele, trebuie sa infasoare fructul in banda adeziva, altfel exista riscul de a le pierde. Fructele sunt toxice.
 Inmultirea se poate face prin seminte sau prin butasi. Sunt ideale pentru inmultire spatiile luminoase, dar fara soare direct.
Conditiile de cultivare recomandate sunt solul usor, poros, foarte bine drenat, cu PH neutru. Se pot folosi substraturile preparate special pentru cactusi.
Amplasarea ideala este la lumina si soare. Iubeste caldura, dar iarna are nevoie de un repaus hibernal la temperaturi mai scazute, in jur de 10 grade. Temperatura minima acceptata este de +5, dar pamantul trebuie sa fie uscat. La temperaturi sub 0 grade, plumeria moare.
Umiditatea/apa: planta se uda doar atunci cand pamantul este uscat, putand putrezi rapid daca apa stagneaza in ghiveci sau in farfurie. La temperaturi sub 10 grade se renunta la udare.
Mod de ingrijire:
Plumeria este o planta foarte rezistenta la boli si daunatori, usor de cultivat si cu o viata foarte lunga. In anotimpurile calde, planta poate fi scoasa pe terasa sau in gradina. Din martie pana in noiembrie, o data la 2 saptamani, se adauga ingrasaminte in apa de udare. Trebuiesc folosite ingrasaminte bogate in fosfor, dar care nu au prea mult azot. Spre exemplu, se pot utiliza ingrasamintele speciale pentru muscate.
O data pe luna, vara, planta trebuie curatata de praf cu un burete inmuiat in apa la care se adauga putin detergent de vase sau otet. Caderea frunzelor toamna este un proces firesc si este semnul ca planta se pregateste de hibernare. Dupa caderea frunzelor, daca planta se afla in spatii cu temperaturi reduse, trebuie suprimat udatul. In Texas, cultivatorii de plumeria scot plantele din substrat, le curata radacinile de pamant si, pe timpul hibernarii, le pastreaza invelite in ziare, in locuri uscate, la 10 grade Celsius.
Boli si daunatori la Plumeria pot fi: atacate de paianjeni rosii dacasunt tinute in casa si cele tinute in gradina pot fi infestate de ciuperci.

Specii si varietati:
Plumeria alba- cu flori albe si mijloc galben;


 
Plumeria rubra- cu flori rosii si mijloc galben;

  Plumeria inodora;

Plumeria stenopetala; 

Plumeria stenophylla.
Plumeria obtusa; 
Plumeria pudica;
Observatii:
Floarea plumeriei este emblema nationala a Laos-ului.
Florile se folosesc in industria parfumurilor, dar si pentru extractia unor uleiuri esentiale cu rol dezinfectant.
Planta este toxica, dar florile sunt comestibile.
Share/Bookmark