Pagini

joi, 24 octombrie 2013

Plante aromate, Poze gradini aromate

Plantele aromatice sunt cunoscute si sub numele de mirodeniile lumii europene.
Sunt extrem de importante si des folosite la prepararea diferitelor mancaruri, conferind o savoare si un gust deosebite in gastronomie.
De asemenea, plantele aromatice sunt esentiale pentru definirea diferitelor spatii ale gradinii, pentru
alungarea insectelor daunatoare, precum si pentru incurajarea cresterii si dezvoltarii altor plante.
















































































Anasonul sau Pimpinella Anisum, cunoscut prin zona noastra si ca mararul dulce, este o planta anuala, aromatica si medicinala. Aroma frunzelor este usor mentolata, foarte dulce si aduce foarte putin cu mararul. Din cautarile pe google, s-ar inmulti prin seminte sau radacina (lemnoasa si noduroasa) radacina da lastari noi. Posibil ca anasonului sa nu ii mearga bine daca este transplantat sau pus in ghiveci.
In general anasonul este folosit ca planta medicinala, dar e delicios si in salate, in loc de sau in combinatie cu mararul sau cu menta. De obicei se folosesc semintele, insa frunzele par mult mai gustoase. 

Busuiocul sau Ocimum basilicum, este denumit si „regele condimentelor. Este o planta anuala, ierboasa, originara din Asia tropicala. Busuiocul prefera zonele calde si umede, asa ca este bine sa ii pulverizati frunzele cu apa, in fiecare dimineata. Busuiocul are nevoie de multa lumina si este foarte sensibil la frig. De asemena trebuie udat destul de des. Este o planta care se dezvolta bine intr-un sol bogat si fertil, asa ca am folosit pamant pentru flori. Nu este recomandat un sol nisipos sau lutos.

Busuiocul rosu (red rubin basil) sau Ocimum basilicum "Purpurascens", este o varianta a soiului Dark Opal si are o culoare neobisnuita, rosiatica-purpurie. Acest soi de busuioc are un gust si o aroma mult mai puternica decat soiurile de busuioc obisnuite.

Busuiocul pitic sau Ocimum minimum, este un soi de busuioc in miniatura, care nu-si pierde insa nimic din aroma sau gust, datorita marimii sale. Este perfect pentru gatit, si este de asemenea perfect pentru ghivece. Ii merge foarte bine daca este pastrat in geam, la interior. Acest soi de busuic micut, creste ca un arbust in miniatura, si face flori albe si cateodata roz. Este gustos, aromat si foarte decorativ.

Busuiocul comun sau Ocimum basilicum, este o planta usor de cultivat, aromata si parfumata. este cel mai des folosit in bucatarie.

Busuiocul este folosit foarte frecvent in bucataria mediteraneana si in cea asiatica. Are o utilizare
foarte variata: sosuri, salate, supe, bauturi, carne de pui, legume si chiar in unele deserturi.
Cimbrisorul de cultura (Thymus Vulgaris), este o planta aromata perena, care creste sub forma unui arbust in miniatura. Are tulpina foarte ramificata si frunze mici si carnoase. Este o planta care iubeste soarele si caldura si nu este foarte pretentioasa.Trebuie udata, normal, adica nu in exces dar nici deloc. Infloreste incepand cu luna iunie si are niste flori mici si violete. Se foloseste atat  in mancare cat si in combinatie cu diferite ceaiuri, in special cu cel verde. 

Cimbrul sau Satureja Hortensis este o planta perena foarte aromata, care se foloseste in special pentru condimentarea mancarurilor. Mai putin se foloseste si pentru infuzii, dar este bine cunoscuta pentru efecte terapeutice. Cimbrul, este o planta rezistenta, putin pretentioasa, care creste la aproximativ 60 de cm inaltime. Se multumeste cu orice fel de sol. Prefera locurile insorite, este rezistent la seceta, dar nici apa in exces nu il omoara. Infloreste din luna iunie, pana toamna tarziu. Dupa ce infloreste, frunzele sale sunt mult mai aromate. Florile sunt albe sau roz.

Coriandrul sau Coriandrum sativum este o planta erbacee anuala, care poate creste si pana la un metru inaltime. Perioada de germinare a semintelor poate dura pana la 25 de zile, timp in care trebuie udate frecvent. Este o planta care prefera caldura si nu sufera prea tare in lipsa apei. Coriandrul, este
exclusiv o planta de cultura. Se seamana primavara. Frunzele se pot consuma pe tot timpul verii, iar
semintele se culeg toamna, inainte sa cada. Coriandul este originar din Asia,  si este folosit intens in bucatariile din intreaga lume.

Cresonul (Lepidium sativum) sau hrenita (denumire populara) este o planta aromatica cu gust asemanator hreanului si uneori cu aroma de piper. Este usor iute. Frunzele tinere se folosesc proaspete ca si condiment, iar frunzele mature se pot folosi in salate. Este foarte bogat in vitamina C. Se poate folosi la sosuri, ciorbe, supe, salate, fripturi, gustari reci si o gramada de alte retete.

Leusteanul sau Levisticum officinale, este o planta foarte aromata, perena. Este condimentul nelipsit al ciorbelor. Se foloseste cu moderatiune, pentru ca aroma lui este foarte puternica.
Leusteanul iubeste solurile lutoase, reci si grele.
Planta are o radacina foarte groasa (pivotanta) care poate atinge dimensiuni de pana la 1 m.
Este rezistenta la inghet si temperaturi ridicate. Desi tulpina si frunzele se usuca iarna, radacina va da lastari noi in primavara urmatoare. In gradina, leusteanul creste in tufe, atingand inaltimi de pana la 3 m.

Maghiranul, (magheran, maieran, Origanum majorana sau majorana hortensis ) este o planta ierboasa, perena in regiunile mediteraneene de unde provine si anuala la noi in tara. Maghiranul are o aroma aparte, putin dulce, de pin si citrice. Are un gust usor amarui si mentolat. Este inrudit cu oregano si menta.
Maghiranul este foarte sensibil la frig, si poate fi afectat foarte usor in noptile reci de primavara sau toamna. Se poate cultiva foarte usor in ghiveci, si se pare ca, toamna se poate muta in casa, intr-o zona cu multa lumina, de care eu, din pacate nu dispun. Planta se dezvolta foarte bine in conditii de temperaturi inalte, dar trebuie sa fie udata corespunzator, mai ales ca iubeste apa.
Creste foarte bine in soluri umede, grase, aerisite si bine irigate. Are tulpini maronii-rosiatice, bine ramificate,care se vor lemnifica, pe masura ce planta se dezvolta. Se poate inmulti si prin butasi, dar si prin seminte.
Maghiranul este o planta foarte des utilizata in gastronomia europeana, in special in cea mediteraneana.
Il gasim de multe ori in vestitele amestecuri de „ierburi de provence“ sau „fines herbes“.
Maghiranul se poate consuma, atat proaspat cat si uscat, desi in ultima ipostaza, isi pierde foarte mult
din aroma si gust. Se foloseste ca planta medicinala antistres, in ceaiuri.

Mararul sau Anethum graveolens este o planta anuala, care nu traieste foarte mult. este o planta rezistenta la frig, de aceea se poate semana atat primavara devreme cat si toamna. Creste si se dezvolta destul de repede. Are nevoie de multa apa, in special in perioada de germinare a semintelor.
Se poate recolta cand planta atinge  10-15 cm. La maturitate, mararul are flori galbene iar semintele se pot recolta cand devin maronii.
In gastronomie, se foloseste intreaga planta in afara de radacina. Se foloseste atat proaspat cat si
uscat. 

Menta este o planta anuala, care rezista atat la temperaturi ridicate cat si la temperaturi scazute.
Nu necesita cine stie ce ingrijire. Daca este udata constant si plantata intr-un sol fertilizat, frunzele ei
vor fi mai mari si mai frumoase. Menta creste in tufe care pot atinge si un metru inaltime, iar radacinile ei pot atinge o adancime de 40-60 cm.

Oregano (Origanum vulgare) este un condiment folosit cu precadere in gastronomia mediterneana, in special in Italia. Este o planta perena si face parte din familia mentei. De asemena, este intalnit si in bucatariile din Turcia, Grecia, Portugalia, Spania, America Latina.
Este foarte aromat si putin amar. Unele soiuri sunt mult mai aromate, dar cele adaptate climatelor mai
reci au o aroma mai putin intensa. Este o planta destul de rezistenta care se cultiva foarte bine si in gradinile noastre, si chiar rezista peste iarna, sub zapada, ca si patrunjelul.

Patrunjelul sau petroselinum crispum/ neapolitanum (patrunjelul cret /patrunjelul comun sau varietatea italiana) este o planta bianuala. Se seamana primavara. In al doilea an de viata, creste in inaltime, infloreste si face seminte. Este relativ usor de cultivat. Exista varietati care fac o radacina groasa, care este folosita in mancaruri. Exista insa si varietati care fac radacini mici, si care pot fi
pastrate in ghiveci. Aceastea din urma se cultiva doar pentru frunze.
Patrunjelul prefera un sol nisipos, dar bogat in materii organice si bine irigat. Este o planta foarte
rezistenta, atat la temperaturi scazute, cat si la temperaturi ridicate. Ca toate plantele, iubeste soarele si are nevoie de cel putin sase ore lumina pe zi. Poate fi crescut cu succes, in interior. Plantele trebuie udate periodic, dar nu in exces.

Numele de „rozmarin“ vine din latinescul „rosmarinus“, care inseamna „roua marii“.
Este o planta lemnoasa, perena care apartine familiei mentei. Are o aroma si un gust foarte puternic, de aceea, trebui folosit cu moderatiune in mancaruri.
Rozmarinul, are frunze in forma de ace, de un verde- albastrui. Este originar din tinuturile meditareneene si ii place foarte mult lumina si caldura. Prefera un sol nisipos si bine irigat.
De aceea e bine ca ghiveciul sa aiba gauri mari. Trebuie udat atat cat pamantul sa fie umed, dar sa nu
musteasca de apa. Rozmarinului nu-i place sa fie mutat din loc in loc, asa ca asezati ghiveciul acolo unde doriti sa ramana. Se poate lasa afara de primavara devreme pana toamna tarziu, atat vreme cat nu exista pericol de inghet. Se poate duce, iarna, in casa, dar trebuie sa aiba multa lumina.
Rozmarinul este foarte bun pentru aromatizarea uleiurilor. 

Salvia (Salvia officinalis) este atat o planta decorativa, cat si un condiment cu o aroma extraordinara.
Face parte, la fel ca si oregano, din familia mentei, dar are o aroma care aduce putin cu piperul.
Se foloseste pentru a condimenta carnuri grase, in special in marinade, dar poate fi folosit ca si umplutura, in sosuri, alaturi de branzaturi.