vineri, 8 noiembrie 2013

Sfaturi, trucuri ingrijire plante, Poze gradina toamna

Cateva sfaturi de ingrijire a plantelor din gradina si casa:
VIDEO:
 

Apa de ploaie  este un adevarat elixir pentru plantele de interior, aceasta contine bioxid de carbon, azot precum si alte elemente minerale care ajuta la o dezvoltare armonioasa.

Bolile fungice sunt omniprezente; foloseste ceai de musetel stropind plantele tinere, asa putem tine departe aceste maladii extrem de contagioase.

Cafeaua – nutrient suplimentar, zatul de cafea poate fi folosit in doze mici ca ingrasamant pentru plantele de apartament, deoarece este bogat in azot, fosfor si potasiu. O adevarata bariera contra insectelor si a unor viermi cat si cojile de la banana taiate marunt.

Dragostea pentru vasele din lut se naste din traditie; evitati sa asezati o planta pe un mobilier din lemn, il veti distruge; lutul este poros iar apa va patrunde in lemn schimbandu-i textura si caracteristicile.

Evitati pastrarea semintelor intr-un dulap de PAL sau in apropierea acestuia, deoarece particulele de lemn emit gaze nocive influentand gradul de germinare.

Forma, dimensiunea sau culoarea ghiveciului au importanta in dezvoltarea plantei. Un ghiveci cu baza ingusta nu retine apa; vasele de forma circulara sunt destinate florilor de mici dimensiuni cu inflorescente perene.

Hibernarea trandafirilor; cand formati musuroaie de pamant la baza tulpinilor pentru a proteja mugurii vulnerabili de inghet, folositi pamant dintr-o alta zona a gradinii, deoarece inlaturarea pamantului din imediata apropiere a plantei va face ca radacinile  sa fie expuse aerului rece, daunandu-le si in final omorandu-le.











Importanta luminii este enorma, plantele iubitoare de raze solare directe asezati-le langa o fereastra orientata spre sud sau sud-vest si in raza la jumatate de metru de la aceasta. Daca nu faceti acest lucru plantele dvs. vor fi afectate de fototropism.

Jardinierele cu muscate asezate pe balcon sunt mereu in atentia noastra, pe langa florile lor vesele si frunzisul variat ele vor forma o adevarata bariera contra tantarilor.

Kalanchoe – stralucire si culoare. O planta care a avut un succes comercial remarcabil datorita adaptabilitatii sale. Tin sa mentionez faptul ca planta originala are florile de culoare rosu aprins, gama de culori este obtinuta prin selectie.

Luminozitatea este rareori optima in apartamentele noastre, folositi iluminarea ajutatoare plasand o bucata de carton alb orientata spre fereastra in spatele ghiveciului, uneori este suficient sa zugraviti peretii in alb pentru ca lumina sa se reflecte.

Nu lasati uneltele nespalate, necuratate, daca a-ti lucrat cu plante infestate, spalati-le inainte de a le refolosi pentru evitarea problemelor.





Oala clasica din ceramica, sau diverse vase din teracota nesmaltuita absorb multa apa cand sunt noi, iar plantele vor suferii imediat dupa prima udare, astfel udati vasul de mai multe ori inainte de a pune compostul. Daca vasul este ud nu vor aparea dificultati.

Palmierul Areca o planta ce iubeste lumina si umiditatea in aceiasi masura detesta curentii de aer si frigul, astfel nu lasati planta mai mult de 3-4 zile neudata iar daca frunzele s-au uscat nu le smulge cu mana, indeparteaza-le prin taiere fiindca planta este extrem de sensibila si ai putea sa compromiti radacina.

Rugina frunzelor de trandafir o maladie ce apare foarte des vara, se poate trata folosind o metoda naturala. Stropiti planta cu ceai sau o solutie din extract de coada calului.



Terapie pentru plante. Adaugati putina Coca Cola la radacina plantelor( recomandat sa fie originala), aceasta le va da energie si prospetime. Plantele au nevoie de stimuli asemenea omului.

Utilizati intotdeauna  pamant umed atunci cand transplantati sau replantati plantele pentru a evita deteriorarea radacinii. Udati solul cu o zi inainte ca sa nu intampinati dificultati.

Vaporizati plantele cu ceai slab sau apa amestecata cu cateva picaturi de amoniac sau detergent de vase, aceasta solutie curata plantele si tine insectele departe.

Yucca este una dintre plantele tropicale de apartament care iubeste foarte mult lumina. In timpul verii nu ezitati sa o pulverizati cu apa, acest mic gest are doua efecte; in primul rand pentru a indeparta praful, iar in al doilea rand pentru a prevenii orice atac de «acarieni» sau alte creaturi de genul asta.

Dupa ce ai plantat un pom sau un arbust  nu poti sa pui imediat ingrasamant, ar putea sa dauneze serios pentru ca tulpinile si frunzisul plantelor vor creste prea rapid, fara a avea sustinerea necesara din partea radacinii. Asteapta cacteva luni pana pui fertilizatorul si pune la inceput doar cantitatea minima specificata pe eticheta produsului. Daca ai cumparat un fertilizator pentru rosii, foloseste-l si pentru orice planta care are flori si fructe.

Fertilizatorul pentru trandafiri este foarte bun si pentru plantele cataratoare cu flori.

Daca vrei sa faci erbicidarea si fertilizarea gazonului cu un furtun, ai grija sa nu atingi si alte plante sau copaci. Multe dintre acestea sunt sensibile si pot muri imediat daca au fost atinse de erbicide, de ex.: marul, parul, socul, fasolea, liliacul.

Niciodata sa nu aduni compost de pe pajistile proaspat fertilizate, pentru ca este bogat in erbicide. Asteapta cateva saptamani si apoi aduna-l.


Daca nu vrei sa arunci banii pe geam pe substante scumpe care sa te scape de limacsi, foloseste substantele naturale. Aceste animale sunt atrase foarte mult de bere. Pune niste bere intr-un castron si lasa-l pe marginea gradinii. Noaptea ei vor veni la bere, vor cadea in ea si se vor ineca. Dimineata vei arunca continutul si vei inlocui berea cu una buna. Si o solutie de 1-2% cu cofeina distruge limacsii. 


Larvele pentru a le starpi, uda pajistea in locurile afectate de larve, acoper-o cu o prelata noaptea; dimineata ele vor iesi la suprafata si le vei putea omori usor.


Toamna este un moment foarte bun pentru activitatea de transplantare, deoarece solul are suficienta umiditate, datorita ploilor regulate. Pamantul este cald in continuare, astfel incat plantele inca au suficient timp pentru a se obisnui cu noua lor pozitie si pentru a dezvolta radacini noi.





De asemenea, toamna puteti planta noi plante fara mustrari de constiinta. Pentru trandafiri, de pilda, toamna, inainte de primul inghet la nivelul solului, este momentul ideal de plantare.

Bulbii pot fi plantati si toamna, astfel incat florile lor sa germineze din pamant la momentul potrivit in primavara. Poziţia corecta este cruciala pentru ca vestitorii primaverii sa se dezvolte rapid si sa infloreasca. Pe timp de primavara, se prefera solul proaspat si jilav, insa vara, in perioada de latenta, solul poate sa fie uscat si poros. Bulbii trebuie plantati in pamant la o adancime de doua-trei ori mai mare decat inaltimea lor. Plantatorul de bulbi asigura o modalitate usoara de a face o gaura suficient de mare si de adanca.
Apoi puneti bulbii in pamant cu varful orientat in sus, acoperiti-i cu pamant din plantator si apasati.







 Cand arbustii se ingalbenesc, cand tulpinile lor se indoiesc catre pamant sau cand incep sa faca seminte, este vremea sa fie taiati. Motivul este acela ca plantele isi trag seva inapoi in radacini. Daca nu sunt taiati, ar putea putrezi. Tufisurile si arbustii pot fi taiati cat sa ramana la un sfert fata de dimensiunea initiala. Totusi, acest lucru poate varia in functie de tipul de tufis si de arbust.



Gardurile vii trebuie tunse toamna pentru ultima oara, pentru a preveni putrezirea in cazul acumularii de umezeala. Taiati gardurile vii de foioase cat de mult puteti, fara a crea gauri in ele, deoarece nu vor creste la loc peste iarna, iar gardul va arata golas. De asemenea, indepartati frunzele de copac asezate pe gardul viu, altminteri gardul nu va beneficia de suficient aer proaspat si poate putrezi.

Iarna, umiditatea, temperaturile scazute si lumina redusa afecteaza gazonul. Toamna, cand frunzele cad, ele trebuie indepartate de pe gazon in mod constant. Frunzele lasate pe gazon il vor priva de lumina si vor incuraja formarea de pete uscate, maronii, precum si cresterea muschiului. Tundeti gazonul pentru ultima data pe la inceputul lui noiembrie. Asigurati-va ca iarba nu este taiata sub 5 cm, intrucat iarba mai lunga poate utiliza mai eficient o cantitate mai mica de lumina. Acest lucru va asigura o rezistenta mai buna impotriva buruienilor si a muschiului.
De asemenea, se recomanda utilizarea unui fertilizator de toamna. Fertilizatorii de toamna au, de obicei, un continut mai scazut de azot si un nivel mai mare de potasiu. Cantitatea crescuta de potasiu confera putere ierbii si ii creste rezistenta la inghet. Fertilizatorii de gazon traditionali nu trebuie utilizati toamna, deoarece contin mult azot si determina gazonul sa creasca mai repede, facandu-l mai sensibil la inghet.





• Straturile, trandafirii si alte plante sensibile la inghet trebuie acoperite cu vreascuri sau cu frunze ori imbracate cu folie protectoare.

• Scoateti bulbii de vara, cum sunt cei de dalie, si depozitati-i intr-o cutie aerisita in pivnita.

• Aduceti ghivecele in spatii inchise, asezati-le intr-un loc adapostit sau acoperiti/ imbracati cu panza speciala plantele pentru protectia gerului/ inghetului.


• Inchideti racordurile la apa si goliti robinetele si dispozitivele de udat, astfel incat apa inghetata sa nu provoace stricaciuni.




• Demontati pompele de iaz si, daca e nevoie, instalati o pompa impotriva ghetii.



Share/Bookmark
.