miercuri, 4 aprilie 2012

Poze Adenium Obesum, Trandafirul desertului in gradina

Adenium obesum este o planta suculenta cu aspect de tufa cu tulpina ingrosata si ramurile subtiri ce atinge pana in 50 cm inaltime ca bonsai. Frunzele sunt ovale si carnoase. Florile neparfumate de forma unor palnii pot fi de culoare: alb, rosu, roz sau bicolore. Anumite parti ale plantei si seva acesteia sunt toxice. 
Asemanatoare cu Plumeria....A NU SE CONFUNDA!!!!
Trandafirul desertului sau Nerium obesum, suculenta, perena din Africa de Est, poate fi crescuta ca planta de interior inclusiv sub forma de bonsai.
Perioada de inflorire August-Septembrie, la temperatura 10-20°C si umiditate redusa, semiumbra
Tipul de sol : Substrat comercial destinat cactusilor si suculentelor, asezat pe un strat de pietris pentru imbunatatirea drenajului
Fertilizare : Primavara si vara se fertilizeaza lunar cu ingrasamant lichid destinat cactusilor sau special pentru bonsai daca este crescut sub aceasta forma.
Inmultire : Se inmulteste prin butasire. Se iau butasi sanatosi, vigurosi care se tin 2-3 zile pentru uscarea taieturii dupa care se planteaza in sol format din amestec de parti egale de nisip si pietris. Se tin in lumina puternica si se uda cu cantitati mici de apa pana la inradacinare.
Atentie sunt foarte sensibile la excesul de umezeala.
Boli si daunatori : Este o planta destul de rezistenta la boli si daunatori insa este extrem de sensibila in ce priveste udarile.
Ingrijire : Un pervaz luminos, cu cateva ore zilnice de soare direct, un ghiveci stabil, prevazut cu multe gauri de scurgere si un substrat adecvat, bine drenat. Se uda rar, cu cantitati mici de apa si numai cand substratul se usuca bine la suprafata. In perioada de inflorire cresteti usor cantitatea de apa administrata. Peste iarna are nevoie de repaus, preferand incaperile luminoase si neincalzite. Radacinile nu sunt foarte dezvoltate de aceea folositi recipiente mici pentru ca apa sa nu se acumuleze in exces. Taierile pentru corectarea formei sau cele specifice bonsailor se vor aplica numai primavara dupa trecerea perioadei de repaus a plantei. Se transplanteaza la 2-3 ani numai daca este nevoie.
Beneficii : Chiar daca este o planta pretentioasa, merita sa alegeti Adenium pentru a va infrumuseta locuinta. Este o planta decorativa prin frunze, flori si prin forma daca aveti experienta si indemanarea modelarii ei sub forma unui frumos bonsai.
Parti toxice ale plantei : Planta secreta un latex toxic
Simptome ale toxicitatii : Grad inalt de toxicitate la ingerarea latexului care provoaca febra, cresterea rimului cardiac.
Alte specii : Adenium boehmianum, Adenium oleifolium, Adenium socotranum, Adenium somalense, Adenium swazicum, Adenium arabicum, Adenium multiflorum, etc.

Share/Bookmark