Fiecare centimetru din spatiu este important pentru gradina in amenajare. Gradina verticala pentru cei cu gradini mici sau care locuiesc la bloc pot folosi curtea interioara sau balconul pentru a cultiva prin utilizarea inspirata a ghivecelor, rafturilor si spalierelor. Balustrada de pe marginea balconului poate fi folosita ca spalier pentru legumele si plantele agatatoare, jardinierele pot fi dispuse strategic, pentru a fi baza de crestere a plantelor, un stalp decorativ poate sustine greutatea unui vas sau ghivecele pot fi asezate pe scari vechi mobile, din lemn, si plantele pot fi dirijate sa creasca in sus, de-a lungul scarii, sau sa atarne.
Mai jos puteti gasi si alte idei pentru ca suport pentru gradinile verticale.
Pozitionarea gradinilor pe verticala iti pot oferi intimitate ca un paravan.
Asezati florile, legumele si vita de vie astfel incat sa se urce de-a lungul unui gard de plasa, acoperind rapid ochiurile acestuia.
Dispunerea pe verticala a gradinii va crea zona de umbra. Pergolele, spalierele si arborii de gradina pun la dispozitie o structura potrivita pentru cresterea pe verticala.
Tehnicile de realizare a gradinilor verticale sunt diverse: panouri cu structura de metal sau beton peste care vine stratul cu panza/material textil sau care ajuta la cresterea plantelor sau mentinerea umiditatii in care se pune pamantul/substratul/ turba si planta.
Alegerea plantelor pentru amenajarea zonelor verticale nu ar trebui sa fie prea grea.
Ideale: plantele de stancarie(diverse ex.), perene(evergreen ex.), fructele(capsunile etc. ex.), legumele(rosii, fasole, mazare, castravetii etc. ex.) chiar si gazonul.
Se pot compune zone de culoare, zone de diferente inaltime, se pot realiza logouri de firme, imagini.....doar cu putina imaginatie.
Trandafirii cataratori si hedera cresc pe verticala, dar mai exista si alte plante ideale pentru gradinile pe verticala. Legumele ca fasolea, mazarea si rosiile sunt avantajate de o dispunere pe verticala, deoarece ele cresc pe araci. Chiar si fructele si legumele mai grele, ca pepenii si dovleceii, pot creste in sus. Suporta greutatea produsului cu funii facute din resturi de materiale, sfoara sau plasa. Nu folosi sfoara subtire, deoarece poate taia tulpina plantelor.