miercuri, 5 decembrie 2012

Schlumbergera, Craciunita, Sfaturi ingrijire

Schlumbergera truncata, sau Craciunita este originara din Brazilia.
Planta infloreste in mod natural la sfarsitul iernii, dar poate fi determinata sa infloreasca in preajma sarbatorilor de iarna sau chiar si de 2 ori pe an. Florile sale sunt  tubulare si rasfrante, rosii, albe, roze, corai, galben sau mixt. Tulpina este ramificata si frunzele dintate.
Plantarea
Schlumbergera se inmulteste relativ usor prin segmente de tulpina mature, care trebuie sa aiba minim 2 internoduri. Segmentul se recolteaza vara si se lasa 24 de ore pana se usca taietura si apoi se planteaza in nisip sau compost. Odata ce fragmentul a prins radacini si a inceput dezvoltarea plantei, schlumbergera poate fi transplantata in ghiveciul permanent.
Ca si sol prefera un amestec de compost si turba. Pentru a asigura un drenaj suficient, este nevoie sa puneti la baza ghiveciului cioburi de teracota.
Conditii de mediu
Schlumbergera se dezvolta armonios in conditii de lumina indirecta. Pe timpul primaverii si verii, datorita temperaturilor crescute, planta poate fi scoasa afara, la adapost de soare. Temperatura ideala este în jurul valorii de 17⁰C.
Ingrijire
Planta trebuie udata suficient de frecvent incat compostul sa fie mereu umed, dar nu in exces. Spre sfarsitul iernii se rareste udarea, fiind necesara doar atunci cand pamantul este uscat. Apa colectata in vasul de la baza plantei trebuie aruncata pentru a nu favoriza putrezirea radacinilor. Schlumbergera necesita umiditate atmosferica suficienta; este bine sa pulverizati periodic planta cu apa dedurizata sau apa de ploaie.
Pentru a stimula cresterea florilor, se aplica fertilizatori lichizi o data la 2 saptamani, dupa aparitia primilor boboci. Pentru a determina aparitia florilor mai aproape de Craciun decat in mod natural este scurtarea artificiala a zilei, cu 2 luni inainte de sarbatori, acoperiti planta cu o cutie, de la ora 4 dupa-amiaza pana la 9 dimineata.

















































Share/Bookmark
.