Simbolul brad-ului de Craciun este o reminiscenta a unui cult celtic, conform caruia pomul este o metafora a axului lumii, a legaturii spirituale dintre Pamant si Divinitate.
Craciunul este sarbatoarea crestina a nașterii lui Hristos. Datele la care se sarbatoreste Craciunul sunt orientative, pentru ca nu se stie data exacta a nasterii lui Iisus.
Obiceiul impodobirii bradului de Craciun isi trage originile de la popoarele germanice. Traditia s-a raspandit in restul Europei si apoi in toata lumea dupa Primul Razboi Mondial. Intre podoabele bradului bomboanele de pom, globurile si ghirlandele au devenit clasice.
Coronitele sunt iarasi elemente de decor ce se pun pe usi sau masa cu lumanari.
La inceput, bradul era impodobit cu mere, nuci vopsite si conuri aurite. Incepand cu secolul al XIX-lea au aparut podoabe confectionate ca mici jucarii.
Tot cam atunci au aparut si globurile, devenite repede traditionale. Lumanarile au inceput sa fie folosite la decorarea bradului de Craciun in secolul al XVIII-lea, in Germania, si simbolizau focurile solstitiale din antichitate.
La data solstitiului de iarna, soarele isi opreste coborarea pe cer iar durata de lumina zilnica atinge minimul pentru 3 zile, timp in care soarele nu isi modifica pozitia pe orizont. Dupa acest moment soarele isi incepe ascensiunea pe cerul nordic iar durata zilelor incepe sa creasca. Bazandu-se pe aceste fapte, multe culturi dau acestui interval interpretarea unei renasteri a soarelui si a unei intoarceri a luminii.
Unii dintre noi preferam bradul natural taiat,altii cel artificial......insa ar trebui sa ne gandim de 2 ori cand achzitionam un brad natural...ar fi de preferat sa fie cu ghiveci si radacina ca dupa sarbatori sa il plantam in pamant. Sa incercam sa ne protejam natura verde fara de care nu am putea supravietui.
Un Craciun Fericit si Sarbatori Fericite va doresc!!