Frantei Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea.
Se inscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franta, nu numai prin frumusete, ci si prin prisma evenimentelor al caror teatru a fost. In 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Frantei.
Primele gradini de la Versailles au fost atribuite celor care au construit vila pentru Louis al XIII-lea si cuprind cateva zone de flori și arbusti delimitate de garduri vii tunse si impodobite, cat si doua livezi plantate pe fiecare parte de Aleea Royale.
Lui Jacques Boyceau ii este acreditat primul plan de gradini de la Versailles, dar Andre Le Notre amplifica si imbunatateste schema initiala. Realizarile Le Notre de la Versailles iau dat rangul de gradinar peisagist, cel mai distins din timpul sau cat si din toate timpurile.
Pe langa luxuriantele si simetricele gradini de la Versailles, el creeaza si designul caselor regale de la Trianon, Saint - Cloud, Merly, Clagny, Chantilly si Tuileries.
Pentru o lunga perioada, stilul de gradina perfecta de Le Nôtre a fost luat ca un model de imitat si in intreaga Europa. In 1678 a plecat in Italia, misiune pentru rege, care l-a rugat sa faca cercetari acolo. Genul sau reflecta calitatile care disting arta secolului: regularitatea de proiectare, armonie , demnitate si diversitatea de materiale folosite. Ludovic al XIV-lea a avut o admiratie de durata pentru munca si caracterul de gradinar-sef - un om in orice moment cinstit, retras si inspirat de entuziasmul pentru chemarea sa.
Un cronicar francez afirma urmatoarele: " cand au fost depistate ideile pentru Le Nôtre au adus pe
Ludovic al XIV-lea la fata locului pentru a judeca distributia principalelor parti ale ornamentatiei lor. El a început cu doua bazine mari, care sunt amplasate pe terasa din fata a castelului, cu decoratiuni magnifice. A explicat urmatoarea ideea de trepte duble cu doua sensuri, care se afla vis-a-vi de centrul palatului, impodobita cu arbori de Taxus si statui, si a dat in detaliu toate piesele care au imbogatit spatiul pe care-l include. El a trecut apoi la Allée du Tapis Vert, zona in care vom vedea inceputul canalului, unde a descris marimea si forma, precum si extremitatile bratelor care sunt la Trianon si Menajerie."
Printre primele decoratiuni de gradina intreprinse a fost Grota Thetis, o nisa verde infrumusetata de marmura rafinata si o fantana care a starnit muza de La Fontaine sa cante.
Fiecare an a marcat crearea de noi fantani si paduri .
Intre 1667 și 1668 s-au ridicat The Théâtre d' Eau, The Maze, The Star, Grand Canal, Avenue of Waters, Cascada Diana, The Pyramid pe The North Parterre cat si Green Carpet.
In timp ce Madame de Montespan a fost la putere, se vorbea de Marais ca una dintre minunile gradinii, dar a fost, fara indoiala, considerata mai putin minunata dupa caderea ei, comenta un scriitor: " In centru se afla un stejar mare, inconjurat de o mlastina artificiala, inconjurata cu stuf,
ierburi, continand plante si cateva lebede albe. Din lebede, stuf, ierburi, frunze si crengi de stejar, mii de jeturi mici de apa sareau afara, ca o ploaie fina deasupra maselor de vegetatie naturala."
Un ghid ilustrat, tiparit in Amsterdam 1682, contine urmatoarea descriere ciudata a Labirintului:
"Dintre toate aceste lucrari nu este nimic mai admirabil și demn de lauda decat Gradina Regala de la Versailles, si mai ales Labirintul .
Acest labirint este situat intr-o padure atat de placuta, marginit pe ambele parti cu garduri verzi tunse.
In parcul de la Versailles Labirintul este cel mai recomandat, precum si pentru noutatea
de design ca numar si diversitatea de fantani, care exprima filosofii prin ingeniozitatea si naivitatea lor. Animalele de bronz colorate sunt atat de modelate ca par a fi cu adevarat in actiune.
Si un izvor de apa care vine din gurile lor poate fi imaginat ca purtand cuvintele fabulei pe care o reprezinta.
Exista un numar de 40 fantani, fiecare cu diferite subiecte , si un stil de decor care se imbina cu verdeata din jur. La intrarea in labirint este o statuie de bronz a lui Aesop insusi."
Cine ajunge in Franta merita sa viziteze si renumitul Palat Versailles cat si gradina acestuia.
O zi nu ar ajunge sa vizitati ambele, de o asa grandoare sunt ambele.